Kommil Foo bestaat dertig jaar. Een groot feest dient zich aan. Dat is 'Oogst' ook! De voorstelling wordt met een feestelijke knal ontkurkt. Het goede nieuws is dat Raf en Mich uit al hun voorstellingen een nieuwe show van ruim anderhalf uur lang weten te distilleren en te puren. Minder goed nieuws is dat pareltjes als 'Zuster', 'Ruimtevaarder', 'Worsten' of 'Spits' niet, om er maar enkele te noemen, in 'deze oogst' zitten. Maar geen nood, vraag ze na afloop als bis aan...
'Less is More' suggereert het scènebeeld. Een piano, een gitaar, een viool en enkele stoelen. En neem er de blokfluit ook maar bij. Dat is het zo wat...! Meer hebben de broers Walschaerts niet nodig om een zaal in balans te houden. Oprecht stil wanneer nodig. Heerlijk luidop waar het kan. Een lach en een traan in één. Uitgepuurd tot op het bot. Alle ballast overboord! Hier voel je vakman- en meesterschap.
Natuurlijk gaan ze zichzelf niet uit de weg. Eeuwig zoeken naar liefde, haar uit handen geven, haar maar niet vinden, er hard naar verlangen... Een leven zonder liefde is ondenkbaar. Of het nu voor de prinses van hun leven of van hun dromen, voor zichzelf of voor elkaar, of voor de mens tout court is. 'Kom hier dat ik u draag' (uit 'Schoft') balt al die gedachten.
Daarnaast hoort u nog pareltjes als 'De volgende', 'Atlantis' en 'Het beest is baas'. Bloedstollend mooi, tijdloos en weergaloos van tekst. Jaren na de eerste versie blijf je nog hangen bij een zinswending of wordt een beeld plots helderder. Lijk je meer vat te hebben op het mechanisme van de tekst, maar geeft die tegelijk niet al haar geheimen prijs. En met ‘Wij twee’ rollen de broers hun loper uit voor ‘Liefde voor muziek’...

En dat een knipoog bij het duo soms voldoende is om een lach op te roepen, zet 'Less is More' nog meer kracht bij. Of wat te denken van een paar stoere mannenboots tegenover verfijnde naaldhakken. De schoenen eenvoudigweg verplaatsen is een ode aan de zinnenprikkelende verbeelding. En dat Raf met de stem van Mich spreekt, en omgekeerd, blijft een oerklassiek maar, in hun geval, sprekend beeld van beide heren: ze gaan echt helemaal in elkaar op.
Als je na het lezen van deze review nog niet weet wat je moet doen, helpen we je graag nog wat verder op pad. Ga naar www.kommilfoo.be, kijk naar de agenda van volgend seizoen en boek bij een theater bij jou in de buurt. Zo simpel is het! Gewoon doen!